Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Βλεφαρίτιδα

Γενικές Πληροφορίες

Είναι μία συχνή φλεγμονώδης κατάσταση του βλεφαρικού χείλους (εκεί από όπου εκφύονται οι βλεφαρίδες). Μπορεί να προσβληθούν οι ρίζες των βλεφαρίδων (πρόσθια βλεφαρίτιδα), ή και η αμέσως οπίσθια περιοχή (οπίσθια βλεφαρίτιδα ) που περιέχει τους μικρότατους μεϊβομιανούς αδένες οι οποίοι εκκρίνουν ελαιώδη ουσία για την λίπανση του κερατοειδή, καθώς το βλέφαρο ανοιγοκλείνει .

Συνήθεις ερωτήσεις για την βλεφαρίτιδα

Πως προκαλείται η βλεφαρίτιδα ;

Δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Στην “πρόσθια βλεφαρίτιδα” παίζει ρόλο η υπερβολική δραστηριότητα των μικροβίων που φυσιολογικά σαπροφυτούν στη περιοχή. Η “οπίσθια βλεφαρίτιδα” παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα με διαταραχές της επιδερμίδας, συνήθως σμηγματορροϊακή δερματίτιδα (συνδυάζεται με απολέπιση), ροδόχρου ακμή (συνυπάρχει ερυθρότητα στην ράχη της μύτης και στις παρειές).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βλεφαρίτιδας ;

 • Ερυθρότητα και τσούξιμο του βλεφαρικού χείλους.
 • Ενόχληση και ξηροφθαλμία (λόγω ελλιπούς λίπανσης και διαταραχής των δακρυϊκών στιβάδων τα δάκρυα γρήγορα εξατμίζονται). Τα συμπτώματα χειροτερεύουν στον άνεμο ή σε περιβάλλον με κλιματισμό.
 • Δακρύρροια. Ασταθής δακρυϊκή στιβάδα (λόγω αδυναμίας των μεϊβομιανών αδένων να παράγουν λιπαρές ουσίες), προκαλείται ερεθισμός των δακρυϊκών αδένων και υπερπαραγωγή κακής ποιότητας δακρύων.

Είναι η βλεφαρίτιδα μία χρόνια κατάσταση;

Όχι. Συνήθως διαρκεί αν αντιμετωπιστεί μερικούς μήνες.

Ποιοι παράγοντες χειροτερεύουν την βλεφαρίτιδα ;

Το κρύο, ο άνεμος, περιβάλλοντα με κλιματισμό, πολύωρη χρήση υπολογιστή, αϋπνία, φακοί επαφής, αφυδάτωση αλλά και παθολογικές καταστάσεις όπως : ροδόχρους ακμή, σμηγματόρροϊακή δερματίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση της βλεφαρίτιδας ;

Αρκεί η κλινική εξέταση από οφθαλμίατρο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ειδικά αν οι βλάβες περιορίζονται στο ένα μάτι πιθανόν να χρειαστεί λήψη βιοψίας για να αποκλειστεί η ύπαρξη νεοπλασίας που μιμείται βλεφαρίτιδα.

Tι αγωγή να ακολουθήσω στην βλεφαρίτιδα;

Αυστηρή υγιεινή των βλεφάρων σε τρία στάδια : (θέρμανση, μαλάξεις, καθαρισμός) πρωί και βράδυ τις πρώτες 3 εβδομάδες. Επειδή στην βλεφαρίτιδα διαταράσσονται όλες οι δακρυϊκές στιβάδες, με αποτέλεσμα κακή λίπανση του κερατοειδή, χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα-λιπαντικά τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

 • Θέρμανση:

  Εφαρμόζεται για 5-8 λεπτά. Βοηθά στην ρευστοποίηση εκκριμάτων και ευκολότερη αφαίρεση τους από βλεφαρίδες και ιστό. Επίσης βοηθά στην απόφραξη των στομίων των μεϊβομιανών αδένων.

 • Μαλάξεις:

  Βοηθούν στην απομάκρυνση εφελκίδων από τις βλεφαρίδες και προωθεί το υλικό (λίπος) των μεϊβομιανών αδένων, προς το βλεφαρικό χείλος για λίπανση του κερατοειδή. Οι ελαφρές μαλάξεις γίνονται 5-10 φορές και για διάρκεια 30 δευτερολέπτων αμέσως μετά την εφαρμογή θερμότητας.

 • Καθαρισμός:

  Κατόπιν καθαρίζετε τα βλέφαρα με ειδικό διάλυμα .

 • Αλοιφή ή κολλύριο αντιβιοτικού:

  Σε σοβαρές μορφές εφαρμόζονται για 2 εβδομάδες. Αλοιφές με αντιβιοτικό και κορτιζόνη αποφεύγονται !

 • Αντιβίωση από το στόμα:

  Αν η οπίσθια βλεφαρίτιδα δεν ελέγχεται με τοπική αγωγή χορηγείται από το στόμα αγωγή για 6-12 εβδομάδες (δοξυκυκλίνη 100 mg δύο φορές /24h.(Σημ.: όχι σε εγκυμοσύνη)