Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Πτώση Βλεφάρου

Γενικές Πληροφορίες

Είναι η πτώση ενός ή και των δύο βλεφάρων ώστε να καλύπτεται μέρος της κόρης, κατά συνέπεια του οπτικού πεδίου. Στην προχωρημένη πτώση ο ασθενής αναγκάζεται να σηκώνει το κεφάλι του προς τα πίσω για να δει, ή να σηκώσει το βλέφαρο με το δάχτυλο. Μία μεσαία πτώση μπορεί να μην δημιουργεί λειτουργικά αλλά μόνο αισθητικά προβλήματα .

Αιτίες πτώσης βλεφάρου

Συγγενής: (παρουσιάζεται από την γέννηση) λόγω ατελούς ανάπτυξης του ανελκτήρα μυός. Είναι όμως συχνότερη στους ενηλίκους λόγω λέπτυνσης και εξασθένησης του ανελκτήρα μυός. Συμβαίνει με: την πάροδο του χρόνου, την χρήση φακών επαφής, μετά από τραύμα, σπανιότερα από όγκο ή νευρολογικά προβλήματα όπως Μυασθένεια ή Προοδευτική Μυοπάθεια .

Περισσότερο από κάθε άλλη Οφθαλμοπλαστική επέμβαση απαιτείται από τον Οφθαλμοχειρουργό λεπτομερής γνώση και δυνατότητα χειρισμών των ανατομικών στοιχείων (ιστών) της περιοχής.

Λίγα στοιχεία ανατομίας

Ο ανελκτήρας μυς των βλεφάρων αρχίζει πίσω από τον βολβό και μετατρέπεται (τελειώνοντας) σε απονεύρωση που προσφύεται στο βλέφαρο. Οι περισσότερες περιπτώσεις πτώσεων οφείλονται σε μικρό σκίσιμο είτε σε λέπτυνση και εξασθένηση της απονεύρωσης του ανελκτήρα μυός. Σπανιότερα οφείλονται σε μυασθένεια, μυϊκή δυστροφία, σύνδρομο Horner, ή πολλαπλή σκλήρυνση.

Η επέμβαση εκτελείται είτε με πρόσθια προσπέλαση είτε με τομή στην πίσω (βολβική) επιφάνεια του βλεφάρου. Η επέμβαση ενδέχεται να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική για σωστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην επιλογή της θεραπείας, καθώς ορισμένες πτώσεις δεν χρειάζονται για την ανάταξή τους χειρουργική επέμβαση.

Συνήθεις ερωτήσεις για την Πτώση Βλεφάρου

Είμαι υποψήφιος για χειρουργείο πτώσης ;

Ο οφθαλμοχειρουργός εξετάζει το άνω και κάτω μέρος του προσώπου προσδιορίζοντας αν υπάρχει ασυμμετρία. Μετρά την κινητικότητα του βλεφάρου, τις σχετικές αποστάσεις, λαμβάνονται φωτογραφίες, ελέγχεται προσεκτικά η έξω και έσω επιφάνεια του βλεφάρου με ειδικό μικροσκόπιο, πιθανόν να γίνει λήψη οπτικών πεδίων. Από τα ευρήματα ο οφθαλμοχειρουργός θα συμβουλέψει για την σωστή αγωγή.

Τι αναισθησία χρησιμοποιήται στην χειρουργική επέμβαση ;

Αρκεί η τοπική αναλγησία με συνοδεία μέθης που επιτρέπουν την συνεργασία του ασθενούς κατά την διάρκεια της επέμβασης. Νοσηλεία ημερήσια.

Τι συμβαίνει στην χειρουργική επέμβαση ;

Με τοπική αναλγησία και συνοδεία μέθης (που επιτρέπουν την συνεργασία του ασθενούς κατά την διάρκεια της επέμβασης). Γίνεται μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του βλεφάρου πάνω στην βλεφαρική πτυχή, ο οφθαλμοχειρουργός “σηκώνει ” και κατόπιν καθηλώνει με λεπτότατα απορροφήσιμα ράμματα τον ανελκτήρα μυ.

Ποιές επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

  • Υπερδιόρθωση της πτώσης δηλ.(βλέφαρο ψηλότερα από το επιθυμητό) ή το αντίστροφο (χαμηλότερα). Αν αυτό προκύψει πιθανόν να χρειαστεί επανεπέμβαση.
  • Αδυναμία κλεισίματος τον βλεφάρων παροδικά. Χρησιμοποιούνται λιπαντικά δάκρυα. Αν αυτή η επιπλοκή παραμείνει πιθανόν να χρειαστεί επανεπέμβαση.

Μπορεί η συγγενής πτώση να συνδυάζεται με άλλα οφθαλμολογικά νοσήματα ;

Παιδιά με συγγενή πτώση πιθανόν να παρουσιάσουν αμβλυωπικό (ή “τεμπέλικο”) το ένα μάτι, στραβισμό, ή κάποια διαθλαστική ανωμαλία (συχνότερα αστιγματισμό). Κατά συνέπεια σε όλα τα παδιά με συγγενή πτώση είναι απαραίτητος πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Ποιά είναι η αγωγή της συγγενούς πτώσης ;

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Το είδος της επέμβασης επιλέγεται ανάλογα με την σοβαρότητα της πτώσης, και την ισχύ του ανελκτήρα μυός του βλεφάρου. Αν η πτώση δεν είναι σημαντική η επέμβαση μπορεί να αναβληθεί για την ηλικία των 3 ή 5 ετών. Σε περίπτωση όμως που εμποδίζει την όραση το νεογέννητο χειρουργείται την 3η εβδομάδα της ζωής του ώστε να μην κινδυνέψει η κανονική ανάπτυξη της όρασης του.

Πως γίνεται η επέμβαση της συγγενούς πτώσης ;

Σε ένα παιδί κάτω των 13 ετών προτιμάται η γενική νάρκωση. Η νοσηλεία είναι μίας ημέρας.Τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα.

Ποιοί είναι οι τύποι επέμβασης της συγγενούς πτώσης ;

Μπορεί η επέμβαση να γίνει με την πρόσθια προσπέλαση όπως στους ενήλικες (τομή στην πρόσθια επιφάνεια του βλεφάρου πάνω στην βλεφαρική πτυχή) ή να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος μετωπιαίας ανάρτησης.

Τι είναι η μετωπιαία ανάρτηση ;

Κατ’αυτήν χρησιμοποιείται ο μετωπιαίος μυς για να σηκώσει τα βλέφαρα (αφού συνδεθεί με ειδικά νήματα που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με την πρόσθια επιφάνεια των βλεφάρων ). Τα νήματα μπορεί να είναι συνθετικά ή να προέρχονται από την περιτονία που βρίσκεται στο πλάι του μηρού λίγο πάνω από το γόνατο. Προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί περιτονία από τον μηρό είναι το παιδί να είναι μεγαλύτερο από 3 ετών.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα από μία επέμβαση συγγενούς πτώσης ;

  • Πρόληψη αμβλυωπίας (“τεμπέλικο μάτι”) και στραβισμού.
  • Βελτίωση της εμφάνισης του παιδιού. Ειδικά αν αισθάνεται μειονεκτικά στο σχολείο.

Πόσα είναι τα είδη πτώσης ;

  • Μυογενής:

    (Συγγενής δυστροφία του ανελκτήρα μυός, Σύνδρομο Βλεφαροφίμωσης, Προοδευτική οφθαλμοπληγία).

  • Νευρογενής:

    (Παράλυση τρίτου εγκεφαλικού νεύρου, Ανώμαλη νεύρωση του κοινού κινητικού νεύρου, σύνδρομο Horner, σύνδρομο Jaw Winking).

  • Απονευρωτική:

    Ελαττώματα της απονεύρωσης του ανελκτήρα.

  • Μηχανική:

    (από όγκο, από δερματοχάλαση, από ουλή).

Το διορθωτικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα είναι μόνιμο ;

Η αναλογία υποτροπής είναι 1 στις 6 επεμβάσεις.