Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Παράλυση Προσωπικού (VII) Νεύρου

Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι η παράλυση του προσωπικού νεύρου ;

Είναι παράλυση μέρους μυών του προσώπου (ειδικά αυτών γύρω από το στόμα) από αναστολή λειτουργίας του προσωπικού νεύρου (VII εγκεφαλική συζυγία).

Τι είναι το προσωπικό νεύρο;

Είναι ένα από τα κρανιακά νεύρα με πορεία αρκετά σύνθετη από το Εγκεφαλικό Στέλεχος έως τους μιμικούς μυς του προσώπου. Νευρώνει τους μυς που σηκώνουν το φρύδι, κλείνουν τα βλέφαρα, αυτούς στην παρειά και αυτούς γύρω από το στόμα.

Συνήθεις ερωτήσεις για την παράλυση του προσωπικού νεύρου

Ποιες είναι οι αιτίες της παράλυσης του προσωπικού νεύρου ;

Παράλυση προσωπικού νεύρου μπορεί να υπάρχει από την γέννηση (συγγενής παράλυση) ή να προκύψει μετά από κάποια φλεγμονή, ή παρουσία κάποιου όγκου που πιέζει το νεύρο ( π.χ. ακουστικό νευρίνωμα, όγκος της παρωτίδας,όγκος του κροταφικού οστού).

Ποια είναι τα συμπτώματα παράλυσης του προσωπικού νεύρου ;

Συνήθως προσβάλλεται το ένα μισό του προσώπου. Ο ασθενής παρατηρεί επιπέδωση του προσβληθέντος μισού προσώπου, εξαφάνιση των ρυτίδων στο μέτωπο, πτώση του φρυδιού, αδυναμία στο κλείσιμο του ματιού, δυσκολία να σφυρίξει, πτώση της χειλικής γωνίας.

Γιατί οι αλλαγές στο μάτι είναι τόσο σημαντικές ;

Τα ευρήματα στο μάτι είναι πολύ σημαντικά. Το άνω βλέφαρο ανεβαίνει, το κάτω βλέφαρο “σακουλιάζει” και παρουσιάζει εκτροπή του βλεφαρικού χείλος προς τα έξω). Τα δάκρυα τρέχουν έξω από το μάτι, δημιουργείται κίνδυνος από την αδυναμία να κλείσει το βλέφαρο, υποτροπιάζουσας βλάβης και μόλυνσης (κερατίτιδα) στον κερατοειδή. Το μάτι κοκκινίζει, η όπτική οξύτητα ελαττώνεται με πιθανότητα να δημιουργηθεί ουλοποίηση και μόνιμη έκπτωση της όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται η παράλυση του προσωπικού νεύρου ;

Στους περισσότερους ασθενείς αρκεί η συντηρητική αγωγή με χρήση τεχνητών δακρύων και λιπαντικών αλοιφών. Το βράδυ κατά τον ύπνο το μάτι κλείνει με την βοήθεια συγκολλητικής ταινίας. Σε άλλους ασθενείς γίνεται χρήση Βοτουλινικής τοξίνης (Botox, Dysport) ώστε να κατεβεί το βλέφαρο.

Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ;

Επέμβαση συνιστάται στην παράλυση του προσωπικού νεύρου όταν λόγω αδυναμίας κλεισίματος του βλεφάρου απειλείται η όραση. Επίσης όταν ο ασθενής επιθυμεί συγχρόνως την αισθητική αποκατάσταση, και την ελάττωση της δακρύρροιας.

Συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις στην παράλυση του προσωπικού νεύρου

 • Εξωτερική ταρσοραφή:

  Συρράπτονται τα έξω βλεφαρικά χείλη . Εκτελείται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας και αισθητικού αποτελέσματος.

 • Lateral tarsal strip:

  Πρόκειται για μετάθεση και πλευρική έλξη του κανθικού τένοντα όταν υπάρχει χαλάρωση του βλεφάρου με συνοδό εκστροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έξω (εκτρόπιο).

 • Έσω κανθοπλαστική:

  Παρόμοια με την προηγουμένη αλλά στον έσω.

 • Βαρίδια στον ταρσό:

  Βοηθά στο κλείσιμο του άνω βλεφάρου.

 • Ανόρθωση φρυδιού.
 • Ανόρθωση παρειάς.

Μη χειρουργικές τεχνικές

Χρήση Βοτουλινικής τοξίνης. Επανάληψη ανά 3μήνες.

Ειδικές καταστάσεις στο μάτι σε ασθενείς με παράλυση προσωπικού

Νευροτροφική κερατίτιδα :

στους ασθενείς με παράλυση του προσωπικού νεύρου συνυπάρχει και βλάβη σε νευρικές ίνες του τριδύμου νεύρου (V εγκεφαλική συζυγία) που μεταφέρουν αισθητικά ερεθίσματα από τον κερατοειδή. Είναι συνήθως ασθενείς που χειρουργήθηκαν για αφαίρεση όγκου (ακουστικό νευρίνωμα) . ¨Έτσι ερεθίσματα από τον κερατοειδή δεν φθάνουν στον εγκέφαλο, με συνέπεια να μην γίνεται αντιληπτή η ξηρότητα ή ένα ξένο σώμα στην επιφάνεια του και να είναι εκτεθειμένος σε βλάβες.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

 • Ταρσοραφή, έως ότου επουλωθεί ο κερατοειδής.
 • Δημιουργία τεχνητής πτώσης με Βοτουλινική τοξίνη (Botox, Dysport).
 • Λίπανση με τεχνητά μέσα (δάκρυα).
 • Επέμβαση γα ελάττωση της μεσοβλεφάριας σχισμής.

Κροκοδείλια δάκρυα

Είναι μία επιπλοκή που δημιουργείται, όταν στην προσπάθεια αναγέννησης των ινών του ελαττωματικού προσωπικού νεύρου ορισμένες ίνες κατευθύνονται στον δακρυϊκό αδένα και στους μυς μάσησης αντί να ακολουθήσουν το σωστό πριν την βλάβη δρόμο.¨ Έτσι όταν ο ασθενής δαγκώνει κάτι (τροφή), παράλληλα δακρύζει. Αντιμετωπίζεται με εφαρμογή Βοτουλινικής τοξίνης στον δακρυϊκό αδένα.

Βλεφαρόσπασμος ή παρεκκλίνουσα αναγέννηση του προσωπικού νεύρου στους μυς κλεισίματος των βλεφάρων

Σε ασθενείς με παράλυση προσωπικού νεύρου, αν αναγεννηθούν νευρικές ίνες του προσωπικού νεύρου μπορεί αντί να πάρουν την παλαιότερη σωστή πορεία να καταλήξουν να νευρώσουν λάθος μυϊκά κύτταρα.¨Ετσι δημιουργείτε σπασμός στα βλέφαρα, στο στόμα και παρειές . Αντιμετωπίζεται με εφαρμογή Βοτουλινικής τοξίνης στα σημεία με σπασμό.