Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Εντρόπιο βλεφάρου

Γενικές Πληροφορίες

Εντρόπιον είναι η προς τα έσω στροφή του κάτω βλεφάρου (σπανιότερα του άνω). Το δέρμα και οι βλεφαρίδες ερεθίζουν τον κερατοειδή (μπροστινό μέρος του ματιού) και τον επιπεφυκότα (μεμβράνη που προφυλάσσει εξωτερικά τον βολβό). Ο συνεχής ερεθισμός των ιστών προκαλεί δακρύρροια, δημιουργία βλέννας, αίσθηση ξένου σώματος και σταδιακά ελάττωση της όρασης και κερατίτιδα.

Συνήθεις ερωτήσεις για το εντρόπιο

Ποιές είναι οι αιτίες του εντροπίου;

Συνήθως προκαλείται από χαλάρωση λόγω γήρανσης των ιστών της περιοχής, μετά από χημικά ή θερμικά εγκαύματα, σαν επιπλοκή οφθαλμικού πεμφιγοειδούς ή ακόμα και σε παρατεταμένη αλλεργία και συνεχές τρίψιμο.

Πως αντιμετωπίζεται το εντρόπιον ;

Προσωρινά, βοηθά η χρήση Βοτουλινικής τοξίνης (παραλύει τον κυκλοτερή μυ του βλεφάρου που στρέφει το βλέφαρο προς τα μέσα). Μόνιμη αποκατάσταση όμως επιτυγχάνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Ποιοί είναι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης για το εντρόπιο, τι αναισθησία χρησιμοποιείται ;

Κάτω από τοπική αναισθησία και μέθη ο οφθαλμοχειρουργός εκστρέφει το κάτω βλέφαρο ή/και το σταθεροποιεί πλευρικά (καθήλωση με ράμματα στο περιόστεο του κόγχου). Το μάτι παραμένει κλειστό για ένα βράδυ. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του σε 2 ημέρες. Μετεγχειρητικά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικές σταγόνες για 2 εβδομάδες.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η χειρουργικής επέμβαση του εντροπίου;

  • Εξαφάνιση της δακρύρροιας, του κινδύνου κερατίτιδας,της βλάβης του κερατοειδούς και αποφυγή ελάττωσης της όρασης.
  • Αισθητική αποκατάσταση του βλεφάρου.