Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Εκτρόπιο βλεφάρου

Γενικές Πληροφορίες

Εκτρόπιον είναι η προς τα έξω στροφή του κάτω βλεφάρου (σπανιότερα του άνω). Το δέρμα και οι βλεφαρίδες ερεθίζουν τον κερατοειδή (μπροστινό μέρος του ματιού) και τον επιπεφυκότα (μεμβράνη που προφυλάσσει εξωτερικά τον βολβό). Ο συνεχής ερεθισμός των ιστών προκαλεί δακρύρροια, δημιουργία βλέννας, αίσθηση ξένου σώματος και σταδιακά ελάττωση της όρασης και κερατίτιδα.

Συνήθεις ερωτήσεις για το εκτρόπιο

Ποιές είναι οι αιτίες του εκτροπίου;

Συνήθως προκαλείται από χαλάρωση λόγω γήρανσης των ιστών της περιοχής, μετά από χημικά ή θερμικά εγκαύματα, σαν επιπλοκή οφθαλμικού πεμφιγοειδούς ή ακόμα και σε παρατεταμένη αλλεργία και συνεχές τρίψιμο.

Πως αντιμετωπίζεται το εκτρόπιον;

Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, που αποσκοπεί στην σύσφιξη και επαναφορά του κάτω βλεφάρου σε επαφή με τον βολβό .

Ποιοί είναι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης για το εκτρόπιο, τι αναισθησία χρησιμοποιείται;

Κάτω από τοπική αναισθησία και μέθη ο οφθαλμοχειρουργός, μπορεί να αφαιρέσει την περίσσεια ιστού, ώστε το βλέφαρο να μην είναι υπερβολικά χαλαρό ή να το τεντώσει καθηλώνοντας το στο περιόστεο του κόγχου με λεπτότατα μη απορροφήσιμα ράμματα. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του σε 2 ημέρες. Μετεγχειρητικά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικές σταγόνες για 2 εβδομάδες.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η χειρουργικής επέμβαση του εκτροπίου;

  • Εξαφάνιση της δακρύζοντας, του κινδύνου κερατίτιδας,της βλάβης του κερατοειδούς και αποφυγή ελάττωσης της όρασης.
  • Αισθητική αποκατάσταση του βλεφάρου.