Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Βλεφαροπλαστική

Γενικές Πληροφορίες

Πόσο μία βλεφαροπλαστική μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση ενός προσώπου ;

Αιτίες που δημιουργούν περίσσεια δερματικού ιστού κάνοντας τα βλέφαρα να χάσουν την σωστή τους θέση, είναι αφενός η κληρονομική προδιάθεση, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι υποτροπιάζουσες επιπεφυκίτιδες (με το συχνό τρίψιμο), και το κάπνισμα .

Το δέρμα στα βλεφάρων είναι το λεπτότερο του σώματός και το πέρασμα του χρόνου αφήνει έντονα τα σημάδια του.

Βλέφαρα στην σωστή θέση χαρίζουν βλέμμα "λαμπερό” και πρόσωπο σε εγρήγορση.

Από την ηλικία των 35-40 ετών το δέρμα χάνει κολλαγόνο, λεπταίνει και η στηρικτική του ιδιότητα σχεδόν εξαφανίζεται. Οι ιστοί χαλαρώνουν και ακολουθώντας την βαρύτητα σκεπάζουν την βλεφαρική πτυχή ενώ παράλληλα ο λιπώδης ιστός της περιοχής προβάλλει εμπρός και αρχίζουν σιγά - σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους οι τόσο αντιαισθητικές "σακούλες”. Την εικόνα έρχεται να επιδεινώσει και η χαλάρωση των ιστών στα ζυγωματικά, παρειές, και τράχηλο.

Αν χωρίσουμε το πρόσωπο σε τρεις περιοχές :

1. άνω : (μέτωπο, φρύδι, άνω βλέφαρο)

2. μέση : (κάτω βλέφαρο, παρειές)

3. κάτω : (χείλη, πηγούνι, λαιμός),

γίνεται αντιληπτό ότι αρκεί η επέμβαση των βλεφάρων για να βελτιωθούν τα 2/3 του προσώπου. Είναι δε μια επεμβατική μέθοδος με ελάχιστους κινδύνους,και σαφώς μικρή μετεγχειρητική ανάρρωση

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική χωρίς τομή.

Πρόκειται για μια τεχνική όπου με χρήση μικροχειρουργικής συσκευής επιτυγχάνεται η δημιουργία "ηλεκτρικού τόξου" μεταξύ ενός ηλεκτροδίου και μιας μικρότατης ζώνης δέρματος .

Έτσι προκαλείται εξάχνωση της επιφανειακής στιβάδας κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας.

Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται σύσφιξη και ρίκνωση στα σημεία χαλάρωσης της περίσσειας δέρματος στο άνω ή κάτω βλέφαρο . Λόγω του μη επεμβατικού (χειρουργικού) της χαρακτήρα απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης και συσσώρευσης λίπους στο βλέφαρο όπου η κλασική βλεφαροπλαστική είναι αναντικατάστατη και θα δώσει την οριστική λύση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

1. Σε χάλαση δέρματος (Άνω και κάτω βλεφάρου).

2. Σε αφαίρεση μορφωμάτων βλεφάρων (Περιορίζεται σε επιφανειακές βλάβες ).

3. Σε εξάλειψη ουλών και δερματικών κηλίδων (Περιορίζεται σε επιφανειακές βλάβες ).

4. Σε εξάλειψη ρυτίδων ( συγχρόνως με χρήση Botox).

Είναι μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες, από ειδικά εκπαιδευμένους Οφθαλμοχειρουργούς.

Πλεονεκτήματα και οφέλη αναίμακτης βλεφαροπλαστικής

Η μέθοδος είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν χειρουργικές τομές, ράμματα ή διαδικασίες χειρουργείου

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία;

Αφού επιλεγούν οι προς θεραπεία δερματικές περιοχές, καλύπτονται με τοπική αναισθητική αλοιφή. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η εξάχνωση .

Συστήνεται η χρήση ειδικού make - up υψηλού δείκτη ηλιακής προστασίας για τις επόμενες 5 - 8 ημέρες.

Πόσες θεραπευτικές συνεδρίες απαιτούνται;

Αυτό κρίνεται κατά περίπτωση. Συνήθως, η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 3 συνεδρίες των 20 λεπτών, με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους.

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;

Εκτός από σημαντικό ερεθισμό της επιδερμίδας για 10-15 ημέρες οπότε και χρειάζεται προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία για περισσότερο από 2 εβδομάδες, δεν έχουν αναφερθεί άλλες επιπλοκές.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα διαρκούν σχεδόν 3 χρόνια, πολύ λιγότερο από την χειρουργική επέμβαση βλεφαροπλαστικής .

Η εξάλειψη ουλών και μορφωμάτων είναι μόνιμη .

Συνήθεις ερωτήσεις για την κλασσική χειρουργική βλεφαροπλαστική

Χρειάζομαι βλεφαροπλαστική ;

Ναι αν : Αν βλέπετε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη ‘κουρασμένο ’, το δέρμα του πάνω βλεφάρου να καλύπτει την βλεφαρική πτυχή και να αρχίζει να ακουμπά στις βλεφαρίδες, να υπάρχουν ‘σακούλες’ εκεί που πριν έλειπαν, να φαίνονται τα μάτια μικρότερα από ότι πριν μερικά χρόνια, τότε έχετε σημαντικό λόγο να επισκεφθείτε έναν Οφθαλμοχειρουργό και να συζητήσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Τι αναισθησία χρησιμοποιείται στην χειρουργική επέμβαση ;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία. Το 90% των ασθενών προτιμούν την τοπική αναισθησία (με μέθη) όπου επιτυγχάνεται απόλυτη αναλγησία και συγχρόνως χαλάρωση του ασθενή.Νοσηλεία μίας ημέρας.

Που γίνονται οι τομές ;

στην άνω βλεφαροπλαστική:

η τομή γίνεται 8 ή 11 χιλιοστά πάνω από τις βλεφαρίδες (προσθία προσπέλαση) και τοποθετούνται λεπτότατα ράμματα που αφαιρούνται την 4η- 5η μέρα και μπορεί να συνδυαστεί (αν συνυπάρχει) με διόρθωση πτώσης του άνω βλεφάρου ή και ακόμα με εσωτερικό Brow lift (ανόρθωση οφρύος).

Στην κάτω βλεφαροπλαστική :

η προσπέλαση μπορεί να γίνει χωρίς εξωτερική τομή δια του επιπεφυκότος (η τομή γίνεται στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου και προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια λιπώδη ιστού χωρίς περίσσεια δέρματος) και με τομή που γίνεται αμέσως κάτω από τις βλεφαρίδες, (τοποθετούνται μικροσκοπικά ράμματα που αφαιρούνται μετά από 4 -5 μέρες και προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια δέρματος αλλά και λιπώδη ιστού.

Τι πρέπει να ξέρω πριν την επέμβαση ;

Αποφύγετε την λήψη Ασπιρίνης, ή Salospir και μη στεροειδών αναλγητικών 10-7 ημέρες προ της επέμβασης. Αν λαμβάνεται άλλη αντιπηκτική αγωγή (Sintrom ,Plavix κ.τ.λ. ) πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον γιατρό που σας την χορήγησε. Την ημέρα του χειρουργείου περιορίστε το πρωινό σε ένα φλιτζάνι υγρών χωρίς στερεά τροφή.

Τι πρέπει να κάνω την ημέρα μετά την επέμβαση ;

Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι προτιμότερο να ξαπλώσετε σε σχεδόν ημικαθιστή θέση βοηθώντας να μην δημιουργηθεί σημαντικό οίδημα.

Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα (gel mask ή τριμμένο πάγο σε πλαστικό σάκο) για διάρκεια 30 λεπτών 6 φορές την ημέρα.(μεταξύ επιθέματος και επιδερμίδας τοποθετούμε 2 αποστειρωμένες γάζες, ούτως ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη του δέρματος.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε ελαφρό πόνο ή επώδυνο βάρος χρησιμοποιήστε τα παυσίπονα που σας έχουν δοθεί.(παρακεταμόλη 500mg 1 Χ 3). Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ¨τράβηγμα ¨στην περιοχή της τομής.

Δεν επιτρέπεται η λήψη Ασπιρίνης για διάστημα 10 ημερών μετά την επέμβαση.

Αποφύγετε ασκήσεις γυμναστικής που απαιτούν σκύψιμο και έντονη μετακίνηση της κεφαλής για τρείς μέρες.

Αποφυγή χρήσης καλλυντικών (maskara eye-liner ή εγχρώμων σκιών για 7-10 ημέρες).

Αποφύγετε το βρέξιμο των τομών μέχρι να βγουν τα ράμματα (4-5η μέρα).

Για πόσο καιρό θα έχω οίδημα και μελάνιασμα ;

Η εμφάνισή τους ποικίλει σε κάθε άτομο. Συνήθως το οίδημα είναι εντονότερο την 2η και 3η μετεγχειρητική ημέρα και στην συνέχεια σταδιακά υποχωρεί. Στην Κάτω βλεφαροπλαστική το οίδημα είναι μεγαλύτερο και διαρκεί περισσότερο. Μετά από 2 εβδομάδες το οίδημα είναι ελάχιστα αντιληπτό

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω τους φακούς επαφής μου ;

Μετά από 1 εβδομάδα.

Παρατηρώ ασυμμετρία των δύο βλεφάρων, πόσο καιρό θα παραμείνει ;

Μην επιχειρείτε να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα στην διάρκεια της άμεσης ανάρρωσης. Το οίδημα δημιουργεί σημαντική ασυμμετρία που θα υποχωρήσει σταδιακά στις επόμενες μετεγχειρητικές ημέρες.

Η τομή με LASER ή ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ πλεονεκτεί ;

Παρόλο που ελαττώνεται ο χειρουργικός χρόνος, οι περισσότεροι χειρουργοί συμφωνούν ότι τα σημεία τομής αφενός παρουσιάζουν ατέλειες, αφετέρου επιβραδύνεται η σύγκλιση και ουλοποίηση των ιστών.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν ;

Σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες και η εμπειρία του Οφθαλμοχειρουργού παρέχει την δυνατότητα αντιμετώπισής τους. Καλό είναι να βοηθήσετε σταματώντας την λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων και (σε συνεννόηση με τον προσωπικό ιατρό) τα αντιπηκτικά που πιθανόν λαμβάνετε.

  • 1. “Βυθισμένη” όψη – βαθουλωμένα μάτια αν αφαιρεθεί περισσότερος ιστός.
  • 2. Ασυμμετρία – μία ασύμμετρη βλεφαρική πτυχή δίνει εντύπωση ενός βλεφάρου, περισσότερο σηκωμένου (επιτείνεται από το αρχικό οίδημα). Αν η ασυμμετρία παραμείνει την δεύτερη μετεγχειρητική εβδομάδα χρειάζεται διορθωτική επέμβαση.
  • 3. Ανάγκη διορθωτικής επέμβασης. – ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί ότι μπορεί να χρειασθεί επανεπέμβαση αν το αποτέλεσμα δεν είναι το απόλυτα επιθυμητός.
  • 4. Οίδημα βλεφάρων και παρειάς – Σταδιακά ελαττούμενο μέχρι και 6 εβδομάδες μετά.
  • 5. Θολή όραση – Για λίγες ώρες μετά, λόγω της επίδρασης της τοπικής αναισθησίας στον μηχανισμό διαβροχής του κερατοειδή.
  • 6. Δακρύρροια – Αντανακλαστική δακρύρροια μπορεί να παρατηρηθεί τις επόμενες 24-48 ώρες λόγω της ήπιας ξηρότητας του κερατοειδή.
  • 7. Ξηροφθαλμία – Μπορεί να ενοχλεί τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Αντιμετωπίζεται με τεχνητά δάκρυα είτε σε μορφή κολλυρίου ή σε μορφή gel.
  • 8. Οπισθοβολβικό οίδημα - Σπανιότατα, αιμορραγία δημιουργεί πίεση του οπτικού νεύρου. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά από Οφθαλμοχειρουργό.
  • 9. Αδυναμία πλήρους κλεισίματος των/του βλεφάρου. Τις πρώτες δύο ημέρες τα βλέφαρα μπορεί να μην κλείνουν καλά. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι η διαταραχή να διορθωθεί ,χρησιμοποιούνται λιπαντικά δάκρυα ,κυρίως κατά τον ύπνο .